Dendermonde engageert zich om minder voedsel te verspillen

Dendermonde sluit zich aan bij Too Good To Go, een gratis app tegen voedselverspilling. De toepassing spoort handelaars aan om hun overschotten te verkopen tegen een lagere prijs in plaats van ze weg te gooien. De app is populair in Gent, Antwerpen en Brussel en zet zijn nu zijn succestocht verder in kleinere steden en gemeentenn.

Er gaat volgens Too Good To Go (foto) wereldwijd liefst een derde van het geproduceerde voedsel verloren. “Dat is 1.3 miljard ton per jaar. Als we rekening houden met de gehele keten van productie tot consumptie, verspillen we gemiddeld 345 kilogram voedsel per inwoner in België. Al dat geproduceerde eten kost natuurlijk ook water, energie en grondstoffen. Zonde om verloren te laten gaan”, aldus de oprichters van To Good To Go.

“Lekker eten hoort op een bord, niet in de vuilnisbak!”

Het uiteindelijke doel van Too Good To Go is om eten waarin tijd, liefde en moeite is gestoken ook effectief laten consumeren. “De consument plaatst een bestelling bij een van de vele handelaars in de regio en haalt zijn portie tegen sluitingstijd op, mét eigen verpakking. Een simpele, milieubewuste manier van werken voor beide partijen.”

De community telt sinds de lancering in België een jaar geleden bijna 350.000 Food Waste Warriors. Zij kunnen terecht bij 1.418 partners en hebben ondertussen bijna 250.000 maaltijden hebben gered. “Een mooi begin… maar de weg naar 1 miljoen maaltijden is nog lang”, aldus Jonas Mallisse, die de app in België lanceerde.

Op 18 februari vond in de stedelijke bibliotheek een informatiebijeenkomst plaats voor handelaars en geïnteresseerde consumenten. Daar werd ook meteen ook bekendgemaakt dat Dendermonde