“Hier is nog nooit iemand met honger buitengegaan”

Dendermonde – In de Bogaerdstraat zie je wel eens nieuwsgierigen de menu aan de gevel van nummer 20 bekijken, zich afvragend hoe het er in een sterrenrestaurant aan toe zou gaan. Editie stapte ‘t Truffeltje binnen en trof er chef-kok Paul Mariën en zijn vrouw Greta aan.

“Er zijn nog altijd mensen die denken dat je in een sterrenrestaurant zeer veel geld kwijt bent, en toch met honger naar buiten gaat”, zegt Paul. “Ik kan je verzekeren: hier is nog nooit iemand met honger buitengegaan” Daarmee is alvast één cliché van tafel.

Brusselse klanten En dat in een sterrenzaak alleen dames en heren op leeftijd komen, dat klopt ook niet (meer). Greta en Paul zien steeds meer jonge mensen die door de vele kookprogramma’s op televisie minder schroom hebben. “En die zeggen dan ‘Op TV gaat het er heel anders aan toe dan hier’”, lacht Paul. Anderzijds doet ‘t Truffeltje ook mee aan allerlei acties die de drempel -en de prijs- verlagen. Zo waren er net de Restodays, en volgt eind november de Restaurantweek. ‘t Truffeltje is ook te bezoeken met een Bongobon. Een groot deel van de klanten die hier komen tafelen zijn van Dendermonde of de onmiddellijke omgeving. Er zijn ook een aantal Brusselselse klanten, zo vertelt Greta, die het koppel gevolgd zijn. “Die hoorden dat wij na een periode in Brussel hier begonnen, en kwamen dan uit nieuwsgierigheid eens eten. Velen van in de beginperiode komen nog steeds.”

In Brussel werkte het koppel -hij achter het fornuis, zij in de zaal- in zaken als Comme Chez Soi en Bruneau, namen die ook bij niet-gastronomen gekend zijn. In 1988 openden ze ‘t Truffeltje in hartje Dendermonde. “Ik wil kwaliteit geven en een zeker niveau bereiken. Je moet steeds zo goed mogelijk proberen koken.” Zelf omschrijft de kok zijn keuken als hedendaags met goede, verse producten die à la minute worden klaargemaakt. Dat is vrij beperkend, want je moet op een half uur van rauwe producten naar een gerecht.” De culinaire erkenning kwam er al vier jaar na de opening. Michelin beloonde het restaurant in 1992 met een ster. “In die tijd was Michelin nog iets conservatiever dan nu, en was het uitzonderlijk om na vier jaar al een ster te krijgen.” Een tweede ster is niet meteen een ambitie, vooral ook omdat dat zou willen zeggen dat ze een ander pand moeten opzoeken. “Dat kan hier moeilijk, want dan heb je een parking, een tuin nodig.” Volgens Gault Millau, die andere gids, halen Paul en zijn team 15 op 20. En, wat denkt deze sterrenchef van het culinair niveau in Dendermonde. Mogen we wel spreken van ‘Lekker Dendermonde’? Ja hoor: “Dendermonde is goed bedeeld qua restauratie. Wij gaan wel eens iets eten hier in de stad, en zijn over het algemeen we goed bediend.” (tv)

Meer informatie: www.truffeltje.be

Leave a Reply