“Ik wil fier zijn op mijn werk”

Appels – Onze stad krijgt er in december met ‘Appelsveer’ een nieuwe culinaire trekpleister bij. Chef Olivier Van de Meerssche en zijn echtgenote Heidi Raes verbouwen op dit ogenblik met man en macht een beschermde hoeve tot een klasserestaurant.

Chef Olivier is een gedreven kok. Hij verdiende al uitgebreid zijn sporen in de keuken van sterrenrestaurant ’t Truffeltje in Dendermonde en het vroegere ’t Ebdiep in Sint-Amands. “Je moet elke dag dezelfde kwaliteit aanbieden. Het is uitgesloten om een keer een dag minder te presteren. Je moet fier zijn op wat je doet en dan leg je de lat automatisch ook hoger. Het gaat om discipline en planning, want alles wordt in huis bereid en dat vraagt extra veel voorbereiding.” “Olivier vertelt me soms dat het voelt alsof hij elke dag een examen moet afleggen”, glimlacht Heidi. “Dat is in zekere mate ook zo”, knikt Olivier.

Het sleutelwoord is kwaliteit. Olivier gaat zelfs zover zelf kippen te kweken om elke dag over verse eieren te beschikken. “Ik vind dat doodnormaal. De smaak van deze eieren is totaal anders dan de eieren van kippen uit een legbatterij en alleen op die manier kan je jezelf onderscheiden”, licht hij toe. Gaat een etentje in Appelsveer dan niet enorm duur worden. “Zeker niet”, antwoordt Heidi. “We willen dat iedereen zich hier thuis voelt. Als een wandelaar of fietser in vrijetijdskleding hier passeert en een hongertje heeft, dan is die hier zeker welkom.” Olivier en Heidi genoten een opleiding hotelschool, hebben de ervaring en know how en toch wagen ze zich niet over één nachtje ijs. “Je merkt dat heel wat mensen het wagen om hun restaurantdroom waar te maken, maar de horeca is geen gemakkelijke sector”, vertelt Olivier. “We kozen er daarom voor om naast het restaurant ook gastenkamers met ontbijt aan te bieden. Het plan is ook om in een apart winkeltje een aantal producten zoals zelfbereid roomijs, eigen brood, wijnen enzovoort te verkopen”.

Frans avontuur

Olivier en Heidi hadden vorig jaar nog plannen om in Frankrijk een eigen restaurant te openen, maar de bankencrisis gooide op het allerlaatste moment roet in het eten. “De zaak was bijna volledig rond en we waren al grotendeels verhuisd naar Frankrijk toen de banken plots moeilijk gingen doen”, vertelt Heidi. “We hadden niet echt een plan B. We waren wel al eerder gaan kijken naar een prachtige locatie aan het veer in Appels, maar helaas waren we toen net te laat om het pand te kopen. Heel erg vonden we dat toen niet omdat we volop met Frankrijk in ons hoofd zaten”.

Toen vrienden hoorden dat de plannen van Olivier en Heidi in Frankrijk werden afgeblazen en ze toevallig merkten dat het pand in Appels opnieuw te koop stond, belden ze het koppel meteen op. “We zijn toen zo snel we konden naar de notaris gegaan en sinds mei zijn we de eigenaar van deze mooie hoeve”, vertelt Heidi. “Het gaat om een beschermd gebouw wat de verbouwingswerken er niet eenvoudiger op maken, maar dankzij de inzet en de ervaring van

onze architecten hopen we tegen midden december onze nieuwe zaak Appelsveer te kunnen openen.” Olivier droomt er alvast van om net als zijn vorige werkgevers ook een Michelinster te mogen ontvangen, maar het is geen obsessie voor hem. “Het zou een ongelofelijke waardering voor het werk betekenen, maar we zien wel wat gebeurt”, zegt hij. “Ik vind het minstens even belangrijk dat de klanten tevreden zijn”.

Leave a Reply