Japanners ontdekken de peperkoek van Vondelmolen

vondelmolen

Lebbeke – Ook in Dendermonde 🙂 kent en smaakt iedereen de lekkere peperkoek van Vondelmolen. Sinds vorig jaar exporteert het familiebedrijf zijn peperkoek zelfs naar het land van de rijzende zon. Deze maand was eigenaar Jan Borms in het kader van een Koninklijke handelsmissie in Japan.

Kobe Bussan, een winkelketen met een duizendtal winkels in Japan, verkoopt sinds vorig jaar onder eigen merk zowel de peperkoek met parelsuiker als de honingkoek. Met succes want deze twee producten zijn ondertussen vaste referenties in de rekken van Kobe Bussan.

Jan Borms: “Japanse klanten staan erop om minstens een keer per jaar contact te hebben met hun leveranciers. Een jaar na de start van onze samenwerking met Kobe Bussan was deze Koninklijke missie het perfecte aanknopingspunt om samen met onze klant nieuwe toekomstplannen te bespreken.”

Nieuwe en onbekende lekkernij

Hoewel de Japanners tot een jaar geleden het product peperkoek en zijn typische smaak absoluut niet kenden, is Kobe Bussan bijzonder tevreden over de verkoopresultaten van dit voor hen nieuwe en onbekende product. Vooral de peperkoek met parelsuiker doet het bijzonder goed. Niet alleen als ontbijtkoek maar, dankzij de suikerparels. Ook als feestelijk geschenk.

“De Japanners reageren verrassend goed op de typische smaak van onze Belgische poeperkoek. Om verder door te dringen in het dagelijks eetpatroon van de Japanners onderzoeken we samen met een authentieke Japanse teamaster hoe we het gebruik van peperkoek bij thee kunnen stimuleren”, aldus Borms

“Tijdens de missie werd onze Vondelmolen peperkoek geserveerd in combinatie met foie gras van Upignac, een verrassende en lekkere foodpairing voor de Japanse gasten”.

Banket met keizer Akihito

“Het banket, in het Akasaka Palace waar doorgaans buitenlandse staatshoofden ontvangen worden, in aanwezigheid van de Japanse Keizer Akihito en premier Shinzo Abe was precies daarom een onvergetelijke gebeurtenis”, aldus Jan Borms.

“De uitnodiging had trouwens een bijzondere symbolische betekenis. In 2017 bestaat ons bedrijf 150 jaar, terwijl ook het verdrag tussen België en Japan op 1 januari 2017 zijn 150ste verjaardag viert”, legt Jan Borms uit. “Bovendien konden we dankzij de handelsmissie onze klant uitnodigen op een exclusief concert in de Kioi Hall in aanwezigheid van de keizer en ons vorstenpaar. Een eer zowel voor onze klant, als voor onszelf.”

Vondelmolen mikt op export

“De export is bijzonder belangrijk voor Vondelmolen en vertegenwoordigt vandaag reeds 60% van het totaal geproduceerde volume. Daarom krijgt deze missie volgend jaar sowieso een vervolg door de deelname van Vondelmolen aan de Foodex beurs in Tokyo”, bevestigt Jan Borms. “Ook de volgende missie naar Texas staat vandaag al in de agenda genoteerd. Na de Japanners wil Vondelmolen ook de Texanen peperkoek leren eten.”

Over Vondelmolen

De oorsprong van peperkoek gaat terug tot in de verre oudheid. Zowel de Egyptenaren als de Romeinen kenden hun eigen variant op peperkoek.

De oorsprong van het Belgische familiebedrijf Vondelmolen gaat terug tot in 1867. De familie Borms kocht toen in Lebbeke de Vondelmolen. Tot vandaag, zo’n 150 jaar en vijf generaties later, blijft Jan Borms trouw aan de aloude familierecepten en tradities, maar wel met een moderne invulling.

De peperkoekproducten worden vandaag nog steeds volgens de originele, artisanale principes vervaardigd. Dit gebeurt nu evenwel in een industrieel kader. Het productieproces voor een authentieke Vondelmolen peperkoek duurt maar liefst 10 dagen.

Vandaag zet Vondelmolen onder de eigen merknaam 15 verschillende producten in de markt.

In 2013 behaalde Vondelmolen de Golden Archer Award en de Grote Belgische Prijs van de Innovatie. In 2016 werd voor de elfde keer al het Charter Duurzaam Ondernemen binnengerijfd. De perfecte illustratie van de ambitie om peperkoek te produceren met een zo klein mogelijke ecologische footprint. Ook al betekent dit dat Vondelmolen meer moet doen dan wettelijk voorgeschreven.

Tevens dit jaar werd Vondelmolen peperkoek erkend als authentiek Belgisch streekproduct.

Jan Borms: “Een mooie waardering voor de fundamenten van onze groei: traditie, expertise en kwaliteit. Voor de hedendaagse consument betekent peperkoek een bron van lekkere en natuurlijke energie, voor elk moment van de dag. Vondelmolen zal blijven investeren in innovatie om de consumenten een zo gepast mogelijk assortiment aan te bieden.”