‘Pajnner’ nieuw Dendermonds biertje

De Gilde der Vrije Pijnders bracht onlangs het eigen biertje ‘Pajnner’ op de markt.

De gilde wordt in de veertiende eeuw opgericht en groepeert de ambachtslieden die zorgen voor het ‘transport’ van allerlei goederen. In het begin met kruiwagens, later gaat het ook over het laden en lossen met behulp van kranen.

In de vijftiende eeuw duikt in officiële notulen voor de eerste keer op dat de pijnders ook instaan voor het dragen van het Ros Beiaard. Het is pas na de Eerste Wereldoorlog dat de pijnders als beroepsorganisatie verdwijnt. De band met het Ros Beiaard blijft echter tot op de dag van vandaag nog altijd zeer levendig.

‘Pajnner’, het bier dat de gilde begin deze maand voorstelde, is online verkrijgbaar. Je vindt het ook bij Steca, ‘t Peirt en Den Hof. Bij Metaalwerken Putteman Decoratie op de Oude Vest kan je een bijpassend glas aankopen. Cheers!